BENG Conference

Conferința Națională de Bioinginerie pentru Studenți și Tineri Cercetători - Ediția a XXIV-a

COMISIILE DE JURIZARE

JURAȚI BIOINGINERIE

Asociația Studenților Bioingineri, în colaborare cu Facultatea de Bioinginerie Medicală, vă invită să luați parte la cea de-a XXIV-a ediție a Conferinței Naționale de Bioingineri pentru Studenți și Tineri Cercetători - BENG Conference care, în acest an se va desfășura on-site.

Program:

Joi, 14 aprilie:

•Înregistrare participanți

•Festivitate de deschidere

•Afișare postere


Vineri, 15 aprilie:

•Sesiune de workshop-uri

•Gala Dinner


Sâmbătă, 16 aprilie:

•Susținerea și prezentarea lucrărilor

•Prezentare postere

•Seară socială


Duminică, 17 aprilie:

•Premierea câștigătorilor

•Festivitatea de încheiere


Ș.L. Dr. Corina CHEPTEA

As. Dr. Bioing. Andrei GHEORGHIȚĂ

Dr. Bioing. Florina-Daniela COJOCARU

Andreea BIGHIU și Ioana STIHI- Reprezentanți Mechatronics

JURAȚI BALNEOFIZIO-KINETOTERAPIE ȘI RECUPERARE MEDICALĂ

Conf. Dr. Daniela Viorelia MATEI

As. Drd. Mihaela-Iustina CONDURACHE

As. Drd. Ioana BUCULEI

Kinetoterapeut Roman POTAPENCO

WORKSHOP-URI BIOINGINERIE

Natura colaborativă a profesiei de bioinginer medical în echipe alături de furnizorii de servicii medicale, care lucrează împreună pentru a oferi soluții pentru nevoile existente privind asistența medicală, garantează dezvoltarea de noi metode de predare interdisciplinare în cadrul curriculum-ului profesional. Conform statisticilor, imersiunea clinică s-a dovedit a fi un instrument eficient în oferirea unei mai bune pregătiri a bioinginerilor medicali în lumea reală.

Conf. Dr. Bioing. Călin Corciovă, împreună cu Asist. Univ. Dr. Bioing. Cătălina Luca și Drd. Bioing. Robert Fuior, vin vineri, începând cu ora 10:00 în întâmpinarea actualilor studenți ai domeniului științe inginerești aplicate, cu un workshop intitulat „Utilizarea realității virtuale în formarea profesională a bioinginerului medical”, în care își propune ca prin intermediul unor elemente software și hardware adecvate, să simuleze problemele legate de tehnologia medicală, similare cu cele observate în mod obișnuit în sălile de operație și ATI.

Pregătirea viitorilor bioingineri medicali în acest sistem modern, pentru a avea o capacitatea de a lucra în medii clinice dinamice, garantează o mai mare abordare autentică a educației, decât o sală de curs tradițională, și o experiență în imersiune clinică unică. Acest workshop prezintă realitatea virtuală ca instrument promițător pentru a îmbunătăți pregătirea academică a viitorilor bioingineri medicali în diverse scenarii clinice simulate ce implică echipamente medicale.

Celulele Frantz sunt celule de difuzie suflate manual, realizate din două componente din sticlă borosilicată. Sistemul de testare cu celule Franz de difuzie verticală, asigură un test reproductibil, în condiții in vitro pentru determinarea eliberării transdermale a unor principii active dintr-o serie de structuri semi-solide.

În cadrul workshop-ului „Metode și tehnici in vitro de simulare a transferului transdermal”, Ș. L. Dr. Vera Bălan ne va prezenta câteva detalii despre administarrea topică, cutanată, care poate să reprezinte o alternativă a administrării orale în cazul medicamentelor ce prezintă efecte secundare sistemice numeroase.

Vineri, începând cu ora 11:30, vom testa alături de doamna Bălan, tipuri de sisteme de eliberare transdermală a principiilor active, prin intermediul celuleor Frantz de difuzie verticală, alcătuite dintr-un compartiment donor, un compartiment receptor și o membrană cu rol de a simula o membrană biologică, precum pielea.

Bioingineria medicală este un domeniu multidiscilpinar care integrează principii de inginerie, științe fizice, matematică și informatică pentru studiul biologiei și medicinei, cu scopul final de a îmbunătăți sănătatea omului și calitatea vieții.

Industria dipositivelor medicale este un domeniu de nișă la nivel global și reprezintă una dinte industriile cu cea mai mare și rapidă ascendență. Dezvoltarea de noi produse implică patru faze cheie, pe care vă vom lăsa să le descoperiți participând la workshop-ul „Interdisciplinary engineering in MedTech”.

Vineri, începând cu ora 8:30, reprezentantul echipei Mechatronics Innovation Center, domnul Roman Nicu, ne va prezenta câțiva pași importanți, dar și ce strategii trebuie urmate pentru dezvoltarea echipamentelor medicale.

Dispozitivele pentru asistare ventriculară sunt utilizate în mod obișnuit în tratamentul insuficienței cardiace aflate în stadiu terminal. Datorită progreselor realizate în tehnologia fluxului continuu, acestea au fost îmbunătățite din punct de vedere al eficienței, al dimensiunii, implenetării și a rezultatelor generale oferite de pacient.

Vineri, începând cu ora 13:00, as. dr. Alexandru Pleșoianu va susține un workshop ce dorește a sublinia importanța marketing-ului și management-ului dispozitivelor medicale utilizate, precum și parcursul pe care orice idee trebuie să îl parcurgă, pentru a deveni realitate.

În cadrul workshop-ului intitulat „Dispozitive pentru asistare ventriculară – concept, calcul și design”, aveți oportunitatea de a afla cum ar trebui să gândească un inovator și ce pași trebuie urmați pentru obținerea produsului finit.

Începuturile nu sunt ușoare, în mod special începutul unui nou drum în viață. Din fericire, generația noastră este una plină de curajoși, iar dorința de inovare printre tineri este din ce în ce mai mare. Toți ne dorim să ne lăsăm amprenta asupra unor lucruri.

În workshop-ul „Obstacolele inovației în sănătate – actorii și nevoile lor”, dr. Ion Gheorghe Petrovai ne povestește despre denivelările pe care le putem întâmpina în drumul ce duce către o inovație. Drumul de la idee la succes nu este niciodată drept, iar acesta ne va învăța să găsim o soluție și tot ce urmează după ce avem o rezolvare a problemei.

În cadrul acestui workshop, vom afla care sunt susținătorii, partenerii, dar și dușmanii inovării în sănătate și cum putem noi, studenții și tinerii specialiști, să profităm de oportunitățile deja existente, sau să ne creăm proprile oportunități.

Vă așteptăm vineri, începând cu ora 14:30, să luați parte la acest workshop dedicat tinerilor ce își doresc să pornească pe un drum necunoscut.

Ultrasonografia, sau sub numele său mai cunoscut: ecografia, face parte din investigațiile medicale pe care suntem siguri că majoritatea le-am realizat pe parcursul vieții.

În cadrului workshop-ului ce va avea loc vineri, începând cu ora 11:30, intitulat „Ce este ultrasonografia? Care este rolul bioinginerului medical în procesul de achiziție și mentenanță a unui sistem de diagnostic ultrasonografic?”, susținut de Drd. Bioing. Alexandru Bordaș împreună cu echipa Medist Imaging, aveți ocazia de a afla mai multe despre ultrasonografie și principiile ei de funcționare.

Vrei să afli și tu de la specialiștii în domeniu mai multe detalii despre ultrasonografie și mai ales despre rolul important pe care îl joacă un bioinginer medical în întrebuințările acesteia? Pregătește întrebările și hai la workshop!


Încă de când eram mici, conceptul de inovare, sau momentul apariției unei idei, ne-a fost descris vizual precum apariția unui bec luminos deasupra capului unui personaj. Care este totuși, adevăratul concet de inovare și cum apare o idee?

În realitate, inovația este reprezentată de noutate, schimbare și modificare. De ce este importantă inovarea în sănătate? Digitalizarea sistemului medical este un concept ce împarte populația țării noastre în două. Mulți o consideră necesară, iar ceilalți o consideră problematică.

În workshop-ul susținut de dr. Ion Gheorghe Petrovai vom aborda bazele unui proces de inovare, care constau în apariția idei, rezolvarea problemelor pe care le putem întâmpina pe parcursul dezvoltării ideii, precum și despre client, cine este acesta și cum ne identificăm publicul țintă.

Vineri, începând cu ora 8:30, acesta ne prezintă oportunitățile pe care studenții și tinerii specialiști le au și ce rol joacă aceștia mai exact în inovarea sistemului de sănătate.


WORKSHOP-URI BALNEOFIZIO-KINETOTERAPIE ȘI RECUPERARE MEDICALĂ

Atât kinetoterapia, cât și terapia manuală au o lungă istorie în domeniul kintetoterapiei, iar kinetoterapeuții au contribuit la diversitatea actuală a abordărilor și tehnicilor de tratament.

Coloana vertebrală este un sistem biomecanic complex ce prezintă o dublă funcție de sprijin și protecție. Aceasta se poate adapta la diversele modificări pe care le întâmpină zilnic, datorită posturii sau activităților zilnice ale pacienților.

Durerea de spate poate fi exacerbată de o postură proastă, în special în perioadele lungi de staționare, caracteristice generației noastre, care obișnuiește să stea în șezut o bună perioadă de timp.

În cadrul workshop-ului susținut de Potapenco Roman, vineri, începând cu ora 10:00, „Kinetoterapia și terapia manuală modernă. Importanța evaluării dinamice și cuantificării stării fizice a pacienților care suferă de dureri de spate.”, vom afla cu exactitatea cum putem evita o postură nepotrivită, cum ne afectează aceasta, dar și care sunt căile de diagnostic și tratament.

Deseori auzim în jurul nostru vorbindu-se despre drenajul limfatic manual și despre limfedem, dar puțini dintre noi înțeleg cu exactitate legătura dintre cele două.

În cadrul workshop-ului ce va avea loc vineri, de la ora 13:00, intitulat „Limfedemul și terapia decongestivă completă”, susținut de std. Musteață Cătălina, participanții vor afla mai multe despre principiile și tehnicile unui drenaj limfatic efectuat corect, de ce terapia decongestivă completă joacă un rol atât de important în tratamentul limfedemului, precum și cum se realizează un bandaj multistrat și ce recomandări le puteți face pacienților pentru o lenjerie de compresie optimă.

Examinarea fizică a umărului unui pacient implică mai multe etape, precum o inspecție generală care include observarea deformărilor sau a altor leziuni ale pielii, inclusiv cicatrici chirugicale și asimetrie în comparație cu umărul neafectat.

În workshop-ul susținut de Rusu Eugen, intitulat „Testarea și evaluarea patologiilor umărului din punct de vedere kinetoterapeutic”, participanții vor învăța cât de importantă este examenul fizic corect efectuat asupra umărului.

Puteți afla beneficiile unei astfel de evaluări, cum să deosebiți diferite patologii ale umărului și ce include tratamentul acestor patologii, din punct de vedere kinetoterapeutic, vineri, începând cu ora 8:30.

Echipa de specialiști formată din Prof. Dr. Sîrbu Paul-Dan, Asist. Dr. Norin Forna și Asist. Dr. Dan Mihailescu vă invită vineri, începând cu ora 14:30, la un workshop altfel.

În cadrul workshop-ului intitulat „Tehnici de imobilizare în trumatologia membrelor. Noțiuni teoretice și practice” veți avea posibilitatea de a lucra în echipe de câte doi membri, urmând ca fiecare student să își imobilizeze colegul de echipă cu ajutorului unei atele ghipsate, sub atenta supraveghere a medicilor ortopezi. Calitatea imobilizării va fi apreciată și se vor oferi calificative.

Aveți ocazia de a afla mai multe despre confecționarea și imobilizarea de atele ghipsate pentru pumn și gleznă, despre imobilizarea cu bandaj Watson Jones pentru claviculă sau Velpeau pentru umăr, cât și despre imobilizarea realizată cu ajutorul ortezelor speciale pentru umăr, pumn, genunchi și gleznă.

Pacienții cu durere de tip radicular la nivelul membrelor inferioare prezentând și tulburări motorii de tip miotomal și/sau tulburări de sensibilitate de tip dermatomal sunt în mod obișnuit tratați în procesul de kinetoterapie exclusiv prin mijloace nespecifice precum masaj, aplicare locală de unguente antiinflamatorii, agenți fizici și „gimnastică medicală”.

Obiectivul principal al workshop-ului intitulat „Tehnici neurodinamice utilizate la pacienții cu durere radiculară cauzată de hernie de disc lombosacrală”, îl constituie expunerea unor mijloace terapeutice cu un grad mai mare de specificitate în ceea ce privește tratarea radiculopatiilor lombare și sacrale produse prin compresiune de origine non-neoplazică, non-traumatică, non-infecțioasă și non-inflamatorie sistemică.

Dacă sunteți curioși și voi să aflați mai multe despre radioculopatiile S1, L5 și L4, acestea fiind cel mai frecvent întâlnite în practica clinică, vă așteptăm vineri, începând cu ora 11:30, să luați parte alături de noi la acest workshop susținut de dr. fiziokinetoterapeut Nicolae-Vlad Chihaia.


A joint is defined as a junction where two or more bones articulate with each other. When it comes to joint injuries, often immobilization is the primary solution.

Joint immobilization is a non-invasive procedure, referring to the process of holding a joint in place with a splint, cast or brace. It's significantly useful in stabilizing the injury for patient transport, preventing further skeletal, neurologic, and soft tissue damage, and in reducing the patient's pain.

How do we go about applying a cast, especially in cases of the forearm joint? And what factors are crucial to keep in mind? Find out in this interactive workshop!